Bastuproceduren

Vilken procedur man har för sitt bastubad är väldigt individuellt, men i stora drag kan man  dela in det i tre delar – före bastun, i bastun och efter bastun. Här följer några allmänna tips för dig som kanske inte är så van bastubadare.

Före bastun
Koppla bort stressen och varva ner, gärna med lite lugn musik och något friskt att dricka. Ta av dig åtsittande kläder och svep in dig i en bastukilt/handduk eller ta på dig en härlig badrock och ett par sköna tofflor. Lämna bort alla titlar och roller och känn lugnet inom dig.

I bastun
Sitt en stund i bastun och vänta tills du blivit lite varm i kroppen innan du börjar ösa vatten över dom heta stenarna. När huden börjar svettas kan det vara dags att ösa vatten på stenarna. Det moln av het och fuktig ånga som bildas kallas på finska ”löyly” och anses vara bastuns själ.

Ett bastubad handlar om att basta, duscha, vila, äta och dricka i omgångar. Ta god tid på dig och passa på att göra lite ”hemma-spa” med olika behandlingar, till exempel bastuhonung, basturuska, saltscrub, fotbad med mera, som gör gott för ditt välbefinnande.

Efter bastun
Efter själva bastubadet återstår det sista men minst lika viktiga – vilan. Nyduschad med en känsla av att man är ordentligt ren, är det skönt att slappna av i samvaro med familj och vänner. Glöm inte att dricka, gärna vatten, för att återställa vätskebalansen.

Servera gärna något gott att äta, kanske en bastuklämma med en kall öl eller varför inte en grillad bastukorv.

Annonser

%d bloggare gillar detta: