Artikel om bastukulturen

Läste i veckan en intressant artikel av Kenneth Mikko på kultursidan i NSD:s webbtidning. I artikeln får man läsa om rysk och nordisk bastukultur och om bastun som utgör en länk till det gamla bondesamhället.

Jag håller helt med om att ett bastubad inte enbart är en rik källa för kroppsligt och själsligt välbefinnande utan också en fristad där man kan koppla bort sig från bruset och där man inte behöver vara ständigt  uppkopplad. Man ska njut av bastubadet och var avkopplad istället.

Jag hoppas också innerligt att ingen, någon gång i framtiden, får en så tokig idé att man börjar tillverka datorer och smartphones som tål fukt och bastuvärme så att man kan sitta och facebooka och twittra i sin nakenhet från bastulaven. Fast man vet ju aldrig vart utvecklingen tar oss. Om några år kanske vi har inbyggda dataskärmar och utfällbara tangentbord i bastuväggarna.

Jag håller i alla fall tummarna för den gamla bastukulturen och tänker fortsätta att  njuta av ett bastubad i lugn och ro i min bastu som för övrigt skämtsamt kallas för tankarnas boning.

Du som vill läsa artikeln i NSD kan klicka här Bastukulturen – trotsar hela moderniteten

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,


%d bloggare gillar detta: